Tuesday, April 19, 2011

Pasembor Tikam Batu

Pasembor Tikam Batu

**Bahan cucur udang**
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan udang(saiz ikt suka hati)
2 biji bawang kecil
1 sudu besar cili boh
garam
air untuk bancuh tepung
1 1/2 sudu kecil baking powder
Cara-cara:
Sediakan cucur udang. Gaulkan semua bahan cucur udang. Bancuhan seperti nak buat cekodok. Kemudian goreng dalam minyak panas sehingga kekuningan/ masak.

**Bahan cucur kelapa**
1 cawan tepung gamdum
3/4 cawan kelapa 
garam
air untuk membancuh( bancuh agak2 blh kepal-roll kn bentuk bujur2)
Cara-cara:
Sediakan cucur kelapa. Satukan semua bahan. Bancuhan jgn lembik sangat, agak2 boleh kepal. Buat bentuk bujur2..kemudian goreng sehingga kekuningan/ masak.

**Bahan kuah**(sekatan ni sesuai utk 1family-cm family cheFa)
1-2 biji keledek sederhana besar (direbus hingga empuk)
2-3 biji bawang kecil
1 sudu besar cili boh (terpulang pada citarasa masing2 kalau nak pedas)
Sedikit kicap
Air untuk kuah
1/2 cawan kacang tumbuk
minyak untuk menumis
gula merah & garam secukup rasa
Cara-cara:
Sediakan kuah. Tumis bawang sehingga wangi, masukkan cili. Blend keledek dengan air, kemudian masukkan dalam tumisan. Masukkan juga Kacang, garam & gula. Masukkan juga sedikit kicap (just nak bagi color jerr). Masak hingga mendidih. Kalau nak pekat, boleh letak lebih keledek

**Bahan lain**
3 biji kentang sederhana besar
4 biji telur
4 keping tauhu
1 biji timun
1/2 biji sengkuang sederhana besar
sedikit taugeh(celur sekejap)
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara

1.Bersihkan kulit kentang kemudian rebus kentang bersama kulitnya sehingga empuk. 
2.Kemudian goreng kentang tersebut bulat2 sehingga kekuningan (tak payah potong2).
3.Telur direbus (hard boil), kemudian buang kulit & digoreng bulat2 sehingga kekuningan.
4.Tauhu digoreng sehingga kekuningan.
5.Cara nak hidang, potong semua bahan2 yang telah digoreng tadi. 
6.Timun & sengkuang dihiris memanjang.Gaulkan semua.
6.Tuangkan kuah ke atasnya.

*
InsyaAllah sdp..ank nangis kt sebelah pn buat2 xdgr..sedap nye pasal..hahahaha

No comments:

Post a Comment