SooooYummy Apple Crumble
Salam santai di pagi Ahad...hujan mencurah2 kt luar.nk g bli barang2 dapur pn malas..apa lg surf internet utk cari resepi2 yg lum pernah cheFa try..teringat ari tu cikgu Y buat apple crumble tp x smpat rasa.jadi rasa2nya cam nk try..dapat resepi ni dari blog "periuk tanah/kak An"..nkmp cam different dr apple crumble yang lain2..resepi ni MESTI CUBA...
Bahan2:
4 biji epal hijau, dikupas kulit dan dipotong dadu
1 biji buah lai (XL- kalau saiz kecil, guna 2 biji)-dikupas kulit dan didadu juga
1/2 cawan gula
1/3 cawan air
1 batang kulit kayu manis (1 inci)
Cara membuatnya:
1. Campurkan buah-buahan tadi di dalam periuk. Asingkan 1 cawan dan ketepikan dulu. Masukkan gula, air dan kulit kayu manis ke dalam periuk dan masak inti menggunakan api sederhana.
2. Apabila mendidih kacau sentiasa inti, hingga sebati. Apabila epal hancur dan hampir pekat, keluarkan kulit kayu manis dan masukkan 1 cawan buahan tadi ke dalam periuk (supaya inti ada rasa rangup apabila dikunyah)
3. Apabila inti pekat, tutup api dan ketepikan dulu.
Bahan-bahan 'crumble':
1 1/2 cawan tepung gandum
100gm margerin
1 cawan nestum original dewasa
Cara membuatnya:
1. Masukkan tepung dan margerin ke dalam mangkuk. Gaul ramas menggunakan hujung jari hingga menjadi serbuk roti.
2. Masukkan nestum dan gaul rata.
3. Sediakan loyang empat persegi 18 sm x 18 sm. (loyang bulat pun tak apa) Lengserkan dengan margerin. Panaskan oven ke suhu 180 darjah api atas dan bawah.
4. ambil 1 1/2 cawan adunan crumble dan ratakan di dalam loyang. Jangan ditekan. Masukkan kesemua inti dan ratakan. Akhir sekali ambil lebihan 'crumble dan ratakan menutupi semua inti.
5. Masukkan loyang di rak bawah sekali dan bakar lebih kurang 20 minit pada suhu 190 C, atau hingga Apple Crumble berbau wangi.
Apabila masak, sejukkan sebelum dipotong dan dihidang bersama sos kastard.
Cara membuat sos kastard:
Masukkan 1 tin susu cair, 2 sudu besar gula dan 2 sudu besar tepung kastard di dalam 'blender' . Kisar 1 minit. Tuang ke dalam kuali atau periuk dan masak hingga hampir pekat. Gunakan api perlahan dan kacau sentiasa agar tidak hangus. Jangan masak hingga pekat sangat, agak-agak cantik dituang... ke atas 'Apple Crumble'..
No comments:
Post a Comment