Monday, May 30, 2011
DAGING CABE HIJAU
ni lak resepi kedua...dari indonesia
bahan2 nyer:
600 gm daging
10 biji cili padi*
3 biji cili hijau*
1 batang serai
2 sudu ketumbar biji*
1 sudu jintan kecil*
1 sudu jintan besar*disangar dan ditumbuk kasar2
2 labu bawang besar *
6 ulas bawang putih* disangar dan di blend dgn sedikit air
1@2 keping asam
garam&gula merah secukup rasa
1 keping daun limau purut..
cara2:
1. Goreng daging yg telah di potong nipis2 dalam minyak yang banyak hingga betul2 masak. Tapis kan minyaknya.
2. Kluarkan minyak dan tinggalkan utk menumis jer.
3. Tumis bawang yg telah di blend td bersama serai yg telah diketuk hingga naik bau dan masukkan rempah dan cili yang ditumbuk kasar tadi.
4. Goreng hingga garing baru masukkan daging.
5.Tambahkan dgn gula merah secukup rasa,masak sebentar.
6. Tambahkan garam.
7. Potongkan halus2 daun limau purut.gaul dan hidangkan..
*mungkin nampak cerewet masakan ni coz kena sangar hampir sume bahan..tp hasil nya pasti sehebat penyediaannya...cik abang makan dah x toleh kiri kanan dah...lasat sekali dengar burp...yg panjang... cheFa pun tersenyum panjang...ALHAMDULILLAH...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment