Sambal berlado
Resepi ni blh disajikan bersama dengan lauk-pauk masakan Padang. Juga blh dijadikan pelengkap lauk yang dibakar dan digoreng. Contohnya AYAM PENYEK...
BAHAN:
15 biji cili merah
10 biji bawang merah
½ sdt serbuk perasa
½ sdt garam halus
1 sdm gula pasir
50 ml air
2 sdm air limau kasturi
5 sdm minyak
CARA MEMBUAT:
1. Belah dua memanjang cili merah, tumbuk kasar. Tumbuk kasar juga bawang merah.
2. Panaskan minyak goreng, lalu tumis cili merah dan bawang merah hingga layu dan naik bau.
3. Tambahkan serbuk perasa, garam, dan gula pasir.
4. Tambahkan air dan air limau nipis, kacau smp mendidih. Angkat dan sajikan.
Untuk Ayam
Bahan A:
1 ekor ayam – potong 8 bahagian, rebus selama 10 minit dan toskan (simpan air rebusan ayam untuk buat sup)- guna air ni jgk utk masak nasi
Bahan B:
½ sudu besar Jintan Manis*
½ sudu besar Jintan Putih *
3 sudu besar Biji Jintan Manis* sangar
1 sudu besar Serbuk Kari Ayam
1 sudu besar Serbuk Kunyit
½ sudu besar Serbuk Lada Putih
3 ulas Bawang Putih
1cm Halia
Sedikit Air
1 sudu kecil Garam
Bahan C:
Minyak masak untuk menggoreng.
Cara2:
1. Blend sume bahan B.
2. Gaulkan pada ayam yg telah direbus..perap semalaman.
3. Goreng dlm minyak yang banyak..
4. Angkat ayam dan toskan..gunakan pisau yg paling besar yg ada kt dapur tu utk penyekkan ayam..
Psstt:agak2 xde pisau,guna lesung batu pn blh kot...he3
No comments:
Post a Comment