Tuesday, May 31, 2011

roti Lapez daging


·                     3 biji kentang di potong dadu
·                     500gm daging cincang
·                     1 biji bawang besar
·                     3 ulas bawang putih
·                     1 sudu besar serbuk kari 
·                     1 sudu besar sos tomato 
·                     2 sudu besar sos cili 
·                     3 sudu makan minyak untuk menumis
·                     12-14 keping roti
·                     500ml susu segar
·                     3 biji telor
·                     secubit garam 
·                     Parutan cheese (banyak ikut suka) 
·                     Sedikit marjerin untuk melenser
Cara-cara
1.                   Blend bawang+bawang putih kemudian panaskan minyak dan tumis bawang serta masukkan serbuk kari dan juga daging cincang+kentang+garam+sos tomato+sos cili.
2.                  Satukan Susu+telor+ garam.
3.                  Pukul susu+telor+garam hingga sebati.
4.                  Celupkan kesemua roti dalam adunan tadi.
5.                  Ramas-ramaskan kesemua roti tadi.
6.                  lenserkan bekas tahan panas dengan sedikit marjerin dan letakkan 1/3 bahagian roti yang telah di ramas.
7.                  Kemudian letakkan separuh daripada daging+kentang yang telah di masak tadi atas lapisan roti.
8.                  Ulangi proses di dgn meletakkan satu lagi bahagian roti dan selebih bahan daging+kentang dan dilapisan akhir dengan 1/3 lebihan roti
9.                  Taburkan parutan cheese (banyak ikut suka).
10.               Bakar dengan api sederhana selama 30-45 mins atau sampai lidi tak lekat.
11.                Boleh dihidangkan semasa panas dan potong ikut suka.
12.               Jika inginkan lebih pedas boleh hidangkan bersama sos. 

* ni ala2 resepi puding roti...

No comments:

Post a Comment