Saturday, April 30, 2011

ayaq asam utagha...


ni resepi turun temurun ummi cheFa...klu dh pekena sekali mmg "melekat" dihati...x caya??try lh...

bahan2 : (anggaran utk lunch 5 org)

(A)
5 bji cili merah
6-8 bji cili padi
1 buku belacan (dlm saiz 1 ibu jari)
garam secukupnya
sedikit asam jawa(amek patinya)
*yg bhn2 ni sume blend-cheFa ni nak wat keje cpt2 jd main blend jer sume benda)

(B)
2 pokok daun kesum
1/2 labu bawang besar
1 biji tomato
1 sudu sos cili
1sudu sos tomato
air masak (juz utk cair kn sambal)
*klu suka blh letak kacang goreng yg ditumbuk halus)

Cara2:

1. Bahan (A) blend sume..masukkan dlm mangkuk
2. Bahan (B) mayang halus2..
3. Campur bahan (B) dlm mangkuk bersama bahan (A) td.
4. Tambahkan air ikut suka lh..sape nk pekat kurang kan air...

ayaq asam ni blh mkn dgn nasi daging,nasi putih n sup atau dgn ayam goreng/ikan goreng...

No comments:

Post a Comment