Friday, April 29, 2011

Nasi kebuli JaWa

Nasi kebuli Jawa

2 sdm minyak sapi/mentega
1/4 sudu kecil serbuk pala
3 biji pelaga
3 biji cengkih
5 cm kayu manis
1 batang serai, ketuk
1/2 ekor (500 g) ayam, potong-potong
750 ml air
400 g beras basmathi cuci, toskan dan kukus

Utk blend:
10 butir bawang merah
3 ulas bawang putih
1 sdm ketumbar*
1/2 sdt jintan* di sangar
3 cm halia
1 sdt garam

Utk hiasan:
2 sdm bawang merah goreng
Kismis
Gajus

Cara membuat:
- Panaskan minyak sapi/ mentega hingga cair.Masukkan bhn yg di blend, serbuk buah pala, pelaga cengkih, kayu manis, halia dan serai. Goreng hingga aromanya harum.
- Masukkan potongan ayam, gaul hingga ayam 1/2 masak dan berubah warna.
- Tuangi air, masak hingga mendidih, biarkan daging ayamnya empuk dan kuahnya agak pekat.
- Tambahkan beras yang setengah masak dan kacau rata.
- masukkan beras dlm kukusan dan kukus hingga masak..
- Angkat.Taburkan bawang merah goreng,kismis atau gajus yg telah di sangar..

# blh dimakan bersama acar timun

No comments:

Post a Comment